laupäev, 11. aprill 2009

Töö kaartidega

Kalapüük eeldab tööd kaartidega, eriti algajal. Seetõttu loon siin paar linki - algajana ehk mitmed ei tea, kus tuleb ringi kolada, et oma kalaretki ette valmistada.

Kasulikuks abimeheks on mulle alati olnud maa-ameti kaardiserver. Nii näeb seal välja maksimumsuurendusega niinimetatud Piiblika aluse "parkimiskoht", loomulikult on võimalik mõõta ka jõgede laiuseid jmt, samas kõrvale lehitsedes piiblit Eesti jõed


Homse jaoks uurin hetkel Kelvingi merikapüügikohta Tallinna kaardirakendusel, mille aeropilt põhineb samuti maa-ameti kaartidel, kuid seal hea liikuda Harjumaa piires, näeb kiirelt nii teid kui suurendades ka looduse pilti.




Tuuleinfo muidugi vajalik, et kas on tormi teinud või teeb, millal millisest kaarest puhub, kui kõvasti. Siin hea koht on Windguru.

Sealsamas on ilm paljudes sadamates ja surfaritele huvitavates kohtades, samuti mereteleksitele viide, mida on ikka kasulik uurida, et teada palju on meres ööpäevane veetemperatuur, palju veetase on jms. Jutt käib Eesti Meteoroloogia- ja hüdroloogia Instituudi kodulehest, kus lisaks mereinfole ka jõeinfo ja üldse kogu info ilmast.

Surfpaperi vahendusel saab ülikiire ülevaate, olemas ka Hirlam mudel.



Selline see töö kaartide ja internetiga on, kala ta otseselt ei too, aga abivahend kindlasti. Kas ta just targem on kui niisama aknast välja vaadata ja ringi sõita, aga vähemalt huvitav ja käib kalalkäimise planeerimise juurde nii nagu lantide tuunimine või varustuse ülevaatamine-remont. Samuti õpin nii tundma oma lähiümbrust ja kodumaad, ilma kaardita mul küll selget ettekujutust ei oleks, kuidas Pirita jõgi näiteks oma lookasid allpool Peterburi maanteed kuni mereni teeb. Jaluta seal ringi palju tahad, kaart silma-ees on ikka midagi muud. Kuid kalakoha tundmaõppimiseks pole muud kui ainult looduses tutvuda, siin ei aita ei arvuti, ega aerofoto.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar